Generatie op generatie

 

Wie keek vroeger niet vol bewondering naar de smid in zijn werkplaats. Een man die in de gloed van het vuur, dat door de blaasbalg werd aangewakkerd, meestal groots, fors en gespierd stond afgetekend. Die de grote smidshamer hanteerde alsof hij een stukje speelgoed in handen had. Elk dorp kende wel zo’n  smit, zo ook het dorp Britsum, welke pal tegen Stiens aanligt en wat destijds de woonplaats was van Hotze Haijma (Sr.).

Hotze Haijma (Sr.) verliet op 12 jarige leeftijd de ambachtsschool en na een beginperiode als knecht vestigde hij zich als kleine zelfstandige, in een hokje naast de woning van zijn ouders. Drie jaar lang werkte hij in het hokje tussen de balken, want rechtop staan kon niet overal in zijn eerste werkplaats. Na een aantal jaar hard werken, bij wijze van spreken dag en nacht, besloot Haijma een pand te kopen waar de smederij kon worden vergroot en uitgebreid. Na 55 jaar als smid werkzaam te zijn geweest, waarvan veertig jaar als zelfstandige, besloot smid Hotze Haijma (Sr.) op 65 jarige leeftijd het bedrijf over te dragen aan zijn zoon Klaas Haijma. 

Opvolger Klaas Haijma, de oudste zoon van Hotze Haijma (Sr.), had inmiddels al een kleine tien vakdiploma’s, waardoor het mogelijk was de smederij om te schakelen tot een bedrijf waar van alles mogelijk is. Verkoop van diepvrieskisten was één van de hoofdzaken en daarnaast was er een klein constructiebedrijf, verkoop en reparatie van fietsen en brommers, huishoudelijke apparatenverkoop, benzineverkoop, propaan en butagasverkoop. Een grote verscheidenheid, die noopte tot aankoop van een showroom in de voormalige lagere school en opslagruimte in een ander deel van het dorp. Al snel bleek de showroom te klein te zijn voor het brede assortiment wat het constructiebedrijf inmiddels voerde. 

 

In 1981 besloot de huidige eigenaar Hotze Haijma (Jr.), zoon van Klaas Haijma, een pand aan de Langebuorren 16 in Stiens te kopen. Hier vestigde hij zich als ondernemer in de rijwielhandel. De toen 20-jarige Hotze (Jr.) had het vak meegekregen van uit de wieg. Het zit de jonge ondernemer als het ware in het bloed en is “mei it selde sop bigetten”. Behalve fietsen, racefietsen en brommers in gevarieerde uitvoering en fabricaat, zoals Gazelle, Raleigh, Kalkhof, Phoenix en Fongers, zijn er ook de nodige accessoires en onderhoudsartikelen voor de tweewieler.

In 1995 breidt Installatie- en tweewielerbedrijf Haijma haar assortiment in Stiens uit. Pal naast de fietsenzaak van Haijma aan de Langebuorren vestigt zich de Witgoedwinkel, welke wordt gerund door de jongere broer Eelke Haijma. In de jaren die volgen zullen er vele verbouwingen en uitbreidingen plaatsvinden, sinds 1981 maar liefs 7 keer! De laatste verbouwing was in 2009, toen het pand, waar voorheen Buwalda schilderwerken was gevestigd, is omgetoverd tot een afdeling gericht op de nieuwste sportattributen, zoals kleding en accessoires voor het fietsen, schaatsen en skeeleren. 

Wat zo’n 77 jaar geleden begon met een hokje waar je amper rechtop kon staan, is een aantal generaties later uitgebreid tot het vijf panden tellende bedrijf van Bike Totaal Haijma en Witgoedspecialist Haijma.